people, woman, girl-2557536.jpg

Warm up? Ja!

Warm goed op en voorkom letsels!

We horen het jullie al zeggen: ‘Het is toch een ontspannen workshop, waarom zouden we dan moeten opwarmen?’ Correct, ontspannen wordt het zeker, maar je bent nog steeds aan het sporten. Daarom is het belangrijk om je lichaam toch goed klaar te stomen. Om je sportsessie zo efficiënt mogelijk te maken, is het handig om je op voorhand al een wat warm te maken. Geen idee hoe hieraan te beginnen? Deze blogpost neemt je mee naar de wondere wereld van warming up

 

 

Warm up

Stap 1: Video : Basis warm-up (5min)

Eerst is het de bedoeling om je lichaam letterlijk wakker te schudden. Dit gaan we doen door  je hart aan het pompen te krijgen, zodat je bloedvaten overspoeld worden met vers bloed. Loop wat in het rond, knal er enkele jumping jacks tussendoor of speel tikkertje met je +1. Zolang je maar aan het zweten bent.

Stap 2: Stretch those legs.

Vervolgens maken we onze spieren wat soepeler. Probeer je spieren langer te maken en bereid ze voor op de zwoele Latin dansstijl. Van kop tot teen, elke spier telt. Deze stap zorgt er voor dat je morgen, buiten je kater, niet al te stijf zal zijn.

Stap 3: Cooling down ?!

Wat?! Nu hebben we zoveel moeite gedaan om op te warmen en nu komen ze hier af met een cooling down? Wel … JA! Na een sport sessie is het belangrijk om je lichaam ook weer tot rust te brengen. Breng je ademhaling weer op een aangenaam ritme en verwijder alle afvalstoffen uit je lijf. You’ll thank us later.

Het verschil tussen warm up en stretching

 

Warm up heeft als doel je doorbloeding te verhogen. Nieuwe voedingsstoffen worden aangeleverd en je spieren krijgen het warmer en worden zo soepeler. De hartslag gaat ook omhoog, zo weet het lichaam dat het tijd is om in actie te schieten. Stretching daarentegen gebeurt best na de warm up, dit omdat de spieren zoals reeds vermeld het dan al warmer hebben. Hierdoor worden ze ook elastischer. De stretching zorgt ervoor dat de spieren de acurate lengte krijgen om zo spierschade te voorkomen. Zo kan je de dag erna opnieuw sporten zonder enige last! 

Statische vs dynamische stretching

Er is ook een verschil tussen een statische (stilstaande) stretching vs een dynamische (beweeglijke) stretching. Elke sport vraagt hier een specifieke mix van. Ben je vooral explosief tijdens het sporten, dan is een dynamische opwarming van de spieren en pezen cruciaal. Moet je tijdens het sporten vaak langere tijd in een bepaalde houding kunnen blijven staan (dans/turnen), dan kan een statische stretch zeker niet ontbreken.

Hoelang moet ik opwarmen?

Dit hangt af van persoon tot persoon en van activiteit tot activiteit. Iedere sport en iedere persoon heeft andere noden. Luister goed naar je lichaam en zoek op voorhand op welke oefeningen aangeraden worden voor jouw specifieke sport. Voelt jouw lichaam klaar om er tegenaan te vliegen? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk klaargestoomd om aan jouw sportieve dag te beginnen. Je lichaam vertelt je meer dan je denkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *